Ova stranica zahtijeva preglednik s omogućenim JavaScriptom
Upute kako podesiti Vaš preglednik sadrži help datoteka.
Ishrana bilja (I)
Prof. dr. sc. Vladimir Vukadinović
©
, Ishrana bilja, Osijek, 25.04.2014.
1.
Raspoloživa voda u tlu egzistira između:
a) točke uvenuća i apsolutno shog tla
b) poljskog kapaciteta za vodu i zrakosuhog tla
c) točke uvenuća i zrakosuhog tla
d) poljskog vodnog kapaciteta i točke uvenuća
2.
Organska tvar tla je važna jer:
a) je izvor N i S
b) osigurava kapacitet kationske izmjene
c) povećava sposobnost zadržavanja vode u tlu
d) sve gore navedeno
e) ništa od navedenog
3.
Na povećanje stabilnosti strukturnih agregata tla uječu slijedeće agrotehničke mjere:
a) humizacija
b) kalcizacija
c) sideracija
d) sve gore navedeno
e) ništa od navedenog
4.
Prosječna koncentracija ugljika (C) i dušika (N) u humusu je:
a) 10 % C, 1 % N
b) 10 % C, 5 % N
c) 50 % C, 5 % N
d) 50 % C, 10 % N
5.
Koji je kation dominantan na adsorpcijskom kompleksu tla kod pH >= 7,5:
a) K+
b) Al3+
c) H+
d) Ca2+
e) Na+
6.
Neophodni elementi za život biljaka nisu:
a) dušik (N) i fosfor (P)
b) bakar (Cu) i bor (B)
c) aluminij (Al) i krom (Cr)
d) kalcij (Ca) i magnezij (Mg)
e) cink (Zn) i željezo (Fe)
7.
Element biljne ishrane koji ograničava mikrobiološku aktivnost u tlu je:
a) kisik (O)
b) dušik (N)
c) sumpor (S)
d) ugljik (C)
8.
Koji od navedenih biogenih elemenata biljke najviše zahtijevaju:
a) bor (B)
b) cink (Zn)
c) kalij (K)
d) bakar (Cu)
9.
Dušik može biti izgubljen iz tla na slijedeće načine:
a) ispiranjem iz tla vodom
b) usvajanjem korijenom biljaka
c) denitrifikacijom (gubitak u vidu molekularnog dušika)
d) volatizacijom (hlapljenje amonijskog oblika dušika)
e) sve gore navedeno
10.
Kloroza (žutilo) samo mlađeg lišća ukazuje da je element ishrane:
a) relativno mobilan
b) relativno imobilan
c) osrednje pokretan
d) kloroza ne ovisi o pokretljivosti elementa
11.
Donje lišće usjeva (npr. pšenice) je žuto, a najmlađi listovi su zeleni. Koji element ishrane nedostaje biljkama:
a) fosfor (P)
b) sumpor (S)
c) kalij (K)
d) dušik (N)
e) bor (B)
12.
Tipičan simptom manjka kalija je:
a) međužilna kloroza mlađeg lišća
b) međužilna kloroza starijeg lišća
c) kloroza vrha i ruba starijeg lišća
d) kloroza vrha i ruba mlađeg lišća
13.
Tipičan simptom manjka Fe je:
a) međužilna kloroza mlađeg lišća
b) međužilna kloroza starijeg lišća
c) kloroza vrha i ruba starijeg lišća
d) kloroza vrha i ruba mlađeg lišća
14.
Normalna koncentracija N u ST biljaka je:
a) 50 do 250 ppm
b) 1,0 do 5,0 ppm
c) 0,1 do 0,5 %
d) 1,0 do 5,0 %
15.
Normalna koncentracija P u suhoj tvari biljaka je:
a) 50 do 250 ppm
b) 2 do 4 ppm
c) 0,2 do 0,4 %
d) 2 do 4 %
16.
Normalna koncentracija K u ST biljaka je:
a) 50 do 250 ppm
b) 1 do 3 ppm
c) 0,1 do 0,3 %
d) 1 do 3 %
This is more feedback!
This is the feedback!
Povratak na vrh stranice